Spermaweetjes van de week

Als je het nieuws, en met name het wetenschapsnieuws een beetje volgt dan zal het je zijn opgevallen dat er een aantal terugkerende onderwerpen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwtjes in de trant van “wijn is goed voor je omdat […]”, of “er is nu eindelijk een gen gevonden dat [vul gemene ziekte in] veroorzaakt”. Naast deze geweldige weetjes die wederkeren als een feniks uit haar as, is ook sperma en fertiliteit een dankbaar onderwerp voor de wanhopende nieuwsjunk. Vandaar deze nieuwe rubriek. Ik beloof niet dat ik er ook echt wekelijks een bericht aan wijd, maar het staat vast dat het in elk geval zou kunnen.

Een nieuwtje dat vandaag talloze nieuwssites in z’n greep hield is de vondst van een eiwit dat nauw betrokken is bij de vorming van zaadcellen. Het eiwit dat luistert naar de poëtische naam katanin p80 is betrokken bij de vorming, functie en oplosbaarheid van buisvormige eiwitstructuren die hun invloed weer laten gelden in het maken van de zaadcel z’n kop en staart. Als deze geweldenaar onder de proteïnen het laat afweten dan zorgt dit ervoor dat de spermacellen moeite hebben met zwemmen, maar wij oplettende lezers weten natuurlijk dat zaadjes eigenlijk gewoon kruipende onderschepseltjes zijn.
Alsof dit nieuws an sich nog niet fantastisch genoeg is, blijkt er natuurlijk ook nog een gen, genaamd Katanin1, betrokken bij het aanmaken van dit eiwit. Als we dit gen nu weten te neutraliseren dan kunnen we nog een potentiële anticonceptiepil voor mannen aan het rijtje toevoegen. Oh ja, P80 kantanin zou ook nog eens kunnen helpen bij kanker en schijnt ook betrokken bij de ontwikkeling van hersencellen. Haleluja 😉

Foto door Fábio, do Blog Peladeiros

Op zoek naar een manier om je spermakwaliteit te verbeteren? Laat het Flappie niet horen, want aldus een lifestyle-artikel op de website van de Oegandese krant New Vision is konijnenvlees erg goed voor je vruchtbaarheid. Naast het feit dat de lieve knuffelige snuffelneusjes een geweldige voedingswaarde bevatten, past het malse witte vlees ook nog eens perfect in een gebalanceerd dieet. Ugh.

Dit stuk van de Nigerian Tribune beschrijft hoe sommige antibiotica vervelende bijwerkingen kunnen hebben, zoals het plotseling onaangekondigd sterven. Ook schijnt dit bacteriedodende hulpje van de medische wereld niet altijd goed voor je spermakwaliteit, althans bij dieren.

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: